Dünyada yaşayan en büyük artropoda

  1. Anasayfa
  2. Dünyada yaşayan en büyük artropoda

Dünyada yaşayan en büyük artropoda

Japon örümcek yengeçi (Macrocheira kaempferi)

Dünyada yaşayan en büyük eklem bacaklıdır(artropoda). Yetişkin bir japon örümcek yengeci neredeyse 4 metreye ulaşan bir bacak açıklığına, 37 santimetreye kadar varan vücut boyutuna ve 20 kilograma kadar ulaşan bir ağırlığına sahiptir. Japon örümcek yengecinin gövdesi turuncudur, ancak ince ve uzun bacaklarında beyaz lekeleri var.

Erkek örümcek yengeçlerinin kıskaçları bacaklarından daha uzun hale gelir ve iri erkek kıskaçlarının açıldığı 3 metreye kadar genişleyebilir. Oval şekilli ve dikey olarak yuvarlatılmış kabuklarının genişliği 30 santimetreye kadar ulaşabilir ve uzunluğu 40 santimetreye kadar çıkabilir.

Japon örümcek yengeçlerinin bileşik gözleri ön tarafta yer alır ve aralarında iki diken bulunur. Daha genç örneklerin kabuklarında kıl ve dikenler bulunur ve ön boynuzları daha uzundur, ancak bunlar yaşlandıkça yavaş yavaş kaybolur.

JAPON ÖRÜMCEK YENGECİ YAŞAM ALANLARI

Japon örümcek yengeçlerinin doğal yaşam alanı, Pasifik Okyanusu'nun dibinde (yaklaşık 300-400 metre derinlikte) Japon takımadaları çevresinde yer alır ve burada ölü hayvanlar ve kabuklu deniz canlıları ile beslenir. Japon örümcek yengeçleri genellikle deniz tabanında 150-800 metre derinlikte yaşarlar, ancak en belirgin şekilde 200-300 metre derinliklerde bulunurlar. İlkbaharda, genellikle 50 metre kadar sığ sularda yumurta bırakmak için gelirler ve burada görülebilirler.


JAPON ÖRÜMCEK YENGEÇ ÜREME

Çiftleşme, yengeçlerin karın yüzeyleri birbirine zıt olacak şekilde gerçekleşir ve dişi tüy dökmesini tamamlar tamamlamaz gerçekleşir. Döllenme içseldir. Dişilerin karnı, yumurta kütlesine yer sağlamak için çoğu yengeçte olduğu gibi erkeklerden daha farklı bir karın genişliğine sahiptir. Yumurtalar genellikle çiftleşmeden kısa bir süre sonra karınlarındaki bölgede oluşmaya başlar.

Japon örümcek yengecinin 100 yıla kadar yaşayor olduğuna inanılıyor. Özellikle eski bir yengeç türüdür ve bu sebeple genellikle yaşayan bir fosil olarak da anılır.


Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar: Wikipedia-Filckr-Exequy's Blog - WordPress.com

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05