Deniz Ekosistemi

  1. Anasayfa
  2. Deniz Ekosistemi

Deniz Ekosistemi

Deniz ekosistemleri, bitkiler, hayvanlar ve deniz çevresinin etkileşimi olarak tanımlanabilir. "Deniz" derken, deniz veya okyanusu kastediyoruz . Tuzlu sular dünyayı kapsar ve aynı zamanda bu tuzlu su ekosistemi olarak da bilinir . Dünya yüzeyinin% 70'inden fazlası suyla kaplı olduğundan ve bu suyun% 97'si tuzlu su olduğundan, deniz ekosistemleri gezegendeki en geniş ekosistem türleridir.

Genel olarak, deniz ekosistemi, bir bütün olarak okyanusları, denizleri ve diğer tuzlu su ortamlarını ifade eder; ancak, daha yakından incelendiğinde daha küçük, farklı ekosistemlere bölünebilir. Tuz bataklıkları, haliçler, okyanus tabanı, geniş okyanus, gelgitler arasındaki bölgeler, mercan resifleri, lagünler ve mangrovlar dahil olmak üzere çeşitli deniz ekosistemleri vardır.

Büyük boyutları ve geniş aralıkları nedeniyle zorunlu olmamakla birlikte, deniz ekosistemleri aynı zamanda gezegendeki tüm ekosistemlerin en çeşitlisidir. Tek başına mercan resifleri, okyanus tabanının% 1'inden azını işgal etmelerine rağmen, tüm deniz yaşamının% 25'inden fazlasına ev sahipliği yapmaktadır.

Tüm ekosistemler gibi, deniz ekosistemleri de son derece dengeli ve oldukça karmaşıktır. Bir ekosistemi oluşturan birçok farklı parça vardır ve her bölüm sistem içindeki dengenin korunmasında rol oynar. Organizmalar, ekosistemlerindeki fizyokimyasal çevre koşullarına bağlıdır ve bunlardan oldukça etkilenir.

Deniz Ekosistemi Besin Zinciri

Bir besin zinciri, beslenme alışkanlıklarında birbiriyle ilişkili bir dizi organizmayı ifade eder. Hiyerarşiktir, daha küçük organizmalar daha büyük organizmalar tarafından beslenir, bu da daha büyük organizmaları besler vb. Tüm gıda zincirleri , birincil tüketici tarafından tüketilen, ikincil ve daha sonra üçüncül tüketici tarafından tüketilen bir üretici ile başlar ve nihayetinde trofik seviyeler boyunca enerji akışını haritalandırır. Bir deniz ekosistemi besin zinciri, özellikle deniz ekosistemlerinde bulunan bir besin zinciridir.

Birçok deniz besin zinciri fitoplanktonla başlar . Fitoplankton, 20 mm'den büyük olmayan mikroskobik deniz yosunlarıdır . Fitoplankton, görünüşte önemsiz görünse de dengeli bir sistemde denizin besin zincirinin temelini veya ilk seviyesini sağlar. Okyanus yüzeyinin üst kısımları gibi fotosentezi destekleyecek yeterli ışığın olduğu alanlarda , bu mikroalgler iki önemli hizmet sağlar. Birincisi, dünya oksijeninin yaklaşık% 50'sini üretmeyi başarır. İkincisi, onlarla beslenen birincil tüketicilerin nüfusunu ve dolaylı olarak onlarla beslenen üst düzey tüketicilerin nüfusunu desteklerler.

Fitoplankton, fotosentez yoluyla kendi enerjisini üretir. Oradan, küçük balık sürüsü gibi, onları yiyen birincil tüketicilere doğru giden enerji akışını görebiliriz. Enerji, bu balıklar daha büyük balıklar tarafından tüketildiğinde tekrar, o balık köpekbalığı tarafından tüketildiğinde tekrar aktarılır. Bu besin ağında, köpekbalığı üçüncü derece tüketicidir . Köpekbalığındaki enerji, ancak köpekbalığı öldüğünde ve vücudu detritivorlar tarafından tüketildiğinde ekosisteme geri döner.

Bu, deniz ekosisteminde bulunan bir besin zincirinin yalnızca bir örneğidir. Başka bir besin zinciri, deniz kestaneleri tarafından deniz yosununun yenmesiyle başlayabilir. Bir diğeri, deniz kaplumbağalarının deniz otlarını yemesiyle başlayabilir.

Unutulmaması gereken bir şey, enerjinin yalnızca% 10'unun bir trofik seviyeden diğerine aktarıldığı , yani daha yüksek seviyeli avcıların kendilerini sürdürmek için daha düşük seviyeli avları tüketmeleri gerektiği anlamına geliyor. Bu nedenle, bir ekosistemdeki daha yüksek seviyeli avcılardan her zaman daha fazla sayıda düşük seviyeli trofik organizma olması gerekecektir.

Temel Deniz Ekosistemi Gerçekleri

Deniz Ekosistem Hayvanları

Deniz ekosistemleri, çeşitli farklı habitatlarla çok çeşitli yaşamları destekler. Yaşadıkları yere (bentik, okyanus, neritik, gelgit) ve ortak özelliklere (omurgalılar, omurgasızlar, plankton) göre gruplara ayrılabilirler. Deniz hayvanlarının belirli örnekleri arasında deniz kestanesi, istiridye, denizanası, mercanlar, anemonlar, bölümlere ayrılmış ve bölümlere ayrılmamış solucanlar, balıklar, pelikanlar, yunuslar, fitoplankton ve zooplankton bulunmaktadır .

Deniz Ekosistem Bitkileri

Deniz yosunları, algler (kırmızı, yeşil, kahverengi), deniz otları (deniz ekosistemindeki tek çiçekli bitkiler) ve mangrovlar dahil olmak üzere okyanusta pek çok bitki türü bulabilirsiniz.

Deniz Ekosistem İklimleri

Deniz ekosistemleri Dünya'nın birçok farklı yerinde bulunur, bu nedenle deniz iklimlerinin tropikalden kutuplara değişebileceğini öğrenmek şaşırtıcı olmamalıdır. Deniz ekosistemlerinde bulunan diğer iklimler arasında muson, subtropikal, ılıman ve subpolar bulunmaktadır.


Ahmet TAŞÇI


Fotoğraflar :

https://journals.plos.org/

pinterest

Earthjustice

Nature's Path

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05