Böcek ısırıklarının teşhis yolları.

  1. Anasayfa
  2. Böcek ısırıklarının teşhis yolları.

Böcek ısırıklarının teşhis yolları.

Böcek ısırıklarının teşhis yolları.


Çevremiz koşullarında hangi canlıların yaşadığını tam olarak bilmek ve bizi ısıran canlının ne olduğunu anlamak o kadar kolay değildir. Bazı yollar ve detaylar dikkate alınırsa bu bilinmeyeni kolaylaştırmak mümkündür.


Her canlı türünün kendini savunması için geliştirdiği bazı hayatta kalma yolları vardır. Kimi renk değiştirir kimi uçar kimi zıplar kimi de savunmaya geçer ve düşmanı uzaklaştırmak ister. Bu yazıda sadece uzaklaştırmak için kullanılan yöntemlerin insan üzerindeki etkilerini yazacağım.


Arılar, Akrepler , örümcekler ve bazıları.

Hepimiz farklı coğrafyalarda yaşıyor yada gezi amaçlı farklı yerlerde bulunabiliyoruz, bazen fark etmeyerek canlıların yaşam alanlarına giriyoruz ve onların kendilerini savunma methodlarına karşı hedef haline geliyoruz. Dünya da hiç bir uzman sizin hangi canlı tarafından ısırıldığınızı yada zehirlendiğinizi bir bakış da anlaması mümkün değildir. Küçük bazı ip uçları sonuca varmak için faydalı ve doğru tedavi uygulanmasında yardımcı olabilir.


Öncelikle bilmemiz gerekenleri bir sıralayalım ve görelim ki bilimin ortaklaşa çalışmasından neler çıkıyor . Bir doktorun böcekleri tanımasını bekleyemeyiz ve yine bir böcek bilimcisi yani entomoloğun tıbbı bilemesi gibi.


Şimdi gelelim tanımın kolaylaşmasına. Örnek bir hastamız olsun ve bir şikayetle bir sağlık kuruluşuna başvursun, şikayet böcek ısırması yada zehirlenmesi !


Sonuca ulaşmak için


a: Tarih

b: Lokasyon

c: Alan


Çoğu zaman hedef ısırıldığının farkına varmaz ama ilerleyen zamana ve canlının etkisine göre acı hisseder yada farklı semptomlar ortaya çıkabilir. Yukarda yazdığım üç adım sonuca varmanıza yardımcı olacaktır, nasıl ?


Tarih : Her canlının ortaya çıktığı bir zaman dilimi vardır böylece o tarihte hangi canlıların aktif olduğunun bilinmesi bir ip ucudur.


Lokasyon : Tarih belli olduğundan o lokasyonlarda o tarih de hangi canlının aktif olduğu bir ip ucudur.


Alan : Alan yapısına göre canlı türleri de değişebilir . Taşlık alan akrep bazı Carabid tüleri yana yılan gibi canlıları tanımlamada yardımcı olabilir, yada çicekli bir alan .


Bilim insanlarının ortak bir bilgi havuzundan yararlanması tedavi sonuçlarının daha başarılı olacağı bir gerçektir. Ülkemizde böyle bir alanın boşluğunu Türkiye yaban hayatı doldurma yolunda ilerlemektedir. Bilginin saklanması değil bilginin paylaşılması hayatları kurtarır .

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05