Bitkilerde üreme(Tozlaşma)

  1. Anasayfa
  2. Bitkilerde üreme(Tozlaşma)

Bitkilerde üreme(Tozlaşma)

Tozlaşma Neden Önemlidir?

Neredeyse dünyadaki tüm tohumlu bitkilerin tozlaşması gerekiyor. Bu, daha renkli ve tanıdık çiçekli bitkiler için olduğu kadar, çam ağaçları gibi kozalak taşıyan bitkiler için de geçerlidir. Önemsiz sarı bir toza benzeyen polen, bir bitkinin erkek eşey hücrelerini taşır ve üreme döngüsünde hayati bir öneme sahiptir.

Onlarsız Yaşayamayız!

Tozlaşma sadece büyüleyici bir doğa olayı değildir aynı zamanda hayatı idamenin temelini oluşturmaktadır. Bu aslında temel bir ekolojik hayatta kalma işlevidir. Tozlayıcılar olmadan, insan ırkı ve dünyanın tüm karasal ekosistemleri hayatta kalamazdı. Tüm dünyada yetişen 1.400 ekin bitkisinden, yani tüm gıda ve bitki bazlı endüstriyel ürünlerimizi üreten bitkilerden neredeyse %80'i hayvanlar tarafından tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Arıların ve diğer tozlayıcıların ziyaretleri ayrıca daha büyük, daha lezzetli meyveler ve daha yüksek mahsul verimiliği ile sonuçlanır.

Dünyadaki katı ve sıvı yağ diyetinin yarısından fazlası hayvanlarla tozlaşan bitkilerden (palmiye yağı, kanola, ayçiçeği vb.) gelir.

Tozlaşmanın Çevresel Faydaları

Temiz Hava (Karbon Döngüsü/Sekestrasyonu)

Çiçekli bitkiler, bitki ve hayvanların solunum sırasında ürettikleri karbondioksiti kullanarak solunabilir oksijen üretirler. Atmosferdeki karbondioksit seviyeleri, fosil yakıtların artan kullanımı ve yaşamsal ormanların, yani “dünyanın akciğerleri”nin yok edilmesi nedeniyle son yüzyılda hızla artmaktadır. Tozlayıcılar, parçalanmış küresel manzaramızda yabani bitkilerin üremesinin anahtarıdır. Onlar olmasaydı, toprak, hava, besinler ve diğer yaşamı sürdüren unsurlar mevcut olsa bile mevcut bitki popülasyonları azalırdı.

Su ve Toprak

Bitkiler, toprağı yerinde tutan kökler ve yağmurun toprağa düşerken etkisini tamponlayan yapraklar aracılığıyla suyu arıtmaya ve erozyonu önlemeye yardımcı olur. Su döngüsü, nemi atmosfere geri döndürmek için bitkilere bağlıdır ve bitkiler üremelerine yardımcı olmak için tozlayıcılara bağlıdır.

Referans: Çiçekli Bitkiler, Tozlayıcılar ve Gezegenin Sağlığı (Marinelli, 2005): Bitki. 2005. Janet Marinelli, Genel Yayın Yönetmeni. İlk Amerikan Sürümü. Dorling Kindersley Limited (DK Yayıncılık, Inc.). New York. 512 Sayfa.

Tozlaşmanın Kültürel Önemi

Yerli Halklar geleneksel olarak tozlayıcıların önemini çok iyi bilirler:

  • Kültürel sembolizm
  • Gıda bitkileri
  • Şifalı Bitkiler
  • Bitki bazlı boyalar

Burada kültürel açıdan önemli tozlayıcıların veya tozlanan bitkilerin yalnızca birkaç örneğini inceliyoruz. Kültürel açıdan önemli bitkiler ve tozlayıcılar hakkında daha fazla bilgi edinelim:

Bitki Tozlaşma Stratejileri

Tozlaşma , kuşlar , arılar , yarasalar , kelebekler , güveler , böcekler , diğer hayvanlar , su veya rüzgarın çiçekten çiçeğe polen taşıması veya çiçeklerin içinde taşınmasıyla gerçekleşir . Polenin aynı bitki türünün çiçekleri içinde ve arasında başarılı bir şekilde transferi, döllenme, başarılı tohum gelişimi ve meyve üretimine yol açar. Kuraklık, aşırı sıcaklık değişimleri veya hastalıklar gibi diğer faktörler tam meyve ve tohum üretimini engelleyebilir. 

Morfolojik Adaptasyon

Çiçekli bitkiler, tozlayıcı ortaklarıyla milyonlarca yıl boyunca birlikte evrim geçirerek büyüleyici ve ilginç çiçek stratejileri ve tozlayıcı adaptasyonları çeşitliliği artırmışlardır. Çiçeklerde gördüğümüz renk, biçim ve kokudaki büyük çeşitlilik, çiçeklerin tozlayıcılarla yakın ilişkisinin doğrudan bir sonucudur. Bu farklı tozlayıcılarla ilişkili çeşitli çiçek özellikleri , tozlaşma sendromları olarak bilinir . Çiçekli bitkiler iki tozlaşma yöntemi geliştirmiştir: 1) organizmaların katılımı olmadan tozlaşma ( abiyotik ) ve 2) hayvanların aracılık ettiği tozlaşma ( biyotik ). Tüm bitki tozlaşmasının yaklaşık %80'i hayvanlar tarafından gerçekleşmektedir. Abiyotik olarak tozlaşan türlerin geri kalan %20'si rüzgarla ve su ile %2'dir.

Rüzgâr

Çapraz tozlaşma için rüzgarı kullanan bitkiler genellikle ilkbaharın başlarında, bitkinin yaprakları çıkmadan önce veya çıkarken açan çiçeklere sahiptir. Bu, yaprakların anterlerden polenlerin dağılmasına engel olmasını engeller ve polenlerin çiçeklerin stigmaları üzerine alınmasını sağlar.

Meşe, huş ağacı veya kavak ağacı gibi türlerde erkek çiçekler, çiçeklerin küçük, yeşil olduğu ve bir arada gruplandığı ve çok miktarda polen ürettiği uzun dik salkımlar halinden yayılır. Rüzgarla tozlanan bitkilerin polenleri hafif, pürüzsüz ve küçüktür.

Rüzgarla tozlanan bitkiler genellikle büyük popülasyonlar halinde ortaya çıkar, böylece dişi çiçeklerin polen alma şansı daha yüksektir. 

Su

Su ile tozlaşan bitkilerin küçük yüzdeleri su bitkileridir. Bu bitkiler tohumlarını doğrudan suya bırakırlar. Daha fazla bilgi için bkz. 

Hayvanlar

Çiçekli bitkiler ve hayvan tozlaştırıcıları, her biri üzerindeki doğal seçilim kuvvetlerinin birbirlerine bağımlılıklarını artıran morfolojik adaptasyonlarla sonuçlandığı yerlerde birlikte evrimleşmiştir. Bitkiler, tozlayıcıları çekmek için birçok karmaşık yöntem geliştirmiştir. Bu yöntemler arasında görsel ipuçları , koku , yiyecek , şekil ve tuzak bulunur .

Aynı şekilde, birçok tozlayıcı, siyah beyaz fırfırlı lemur veya bir yarasanın yüzündeki kürk gibi bitki tozlaşmasına yardımcı olmak için özel yapılar ve davranışlar geliştirmiştir. Hayvanlarla tozlanan çiçekli bitkiler, hayvana tutunmak ve böylece bir sonraki çiçeğe aktarılmak üzere yapışkan ve dikenli polenler geliştirmişlerdir. 

Çiçeklenme Zamanı

Bitkiler, tozlayıcılar için rekabeti azaltmak ve tozlayıcılara sürekli bir gıda kaynağı sağlamak için büyüme mevsimi boyunca meydana gelen farklı çiçeklenme zamanları geliştirmiştir. Kış sonundaki ilk sıcaklık ipuçlarından ilkbahar ve yaza kadar, sonbahardaki son çağrıya kadar çiçekli bitkiler, tozlaşma hizmeti karşılığında tozlayıcılarına polen ve nektar sağlamaktan gayet memnundurlar.


Yazar: Ahmet TAŞÇI

Ahmet TAŞÇI

Soru ve önerileriniz için beni takip edin : https://www.instagram.com/ahmettasci1923/

Kaynak: USDA

Fotoğraflar: Pixabay

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05