YANGINDAN ETKİLENEN TÜM ALANLARIN YENİDEN AĞAÇLANDIRILMASI GEREKİR Mİ?

  1. Anasayfa
  2. YANGINDAN ETKİLENEN TÜM ALANLARIN YENİDEN AĞAÇLANDIRILMASI GEREKİR Mİ?

YANGINDAN ETKİLENEN TÜM ALANLARIN YENİDEN AĞAÇLANDIRILMASI GEREKİR Mİ?


Bu yıl ormanlarımız için tam bir ateş yılı... Doğru okudunuz, her yıl yangın mevsimleri gittikçe daha da uzuyor, dolayısıyla artık yangın mevsimi kalmadı. Ormanlarımız, büyük ölçekli şiddetli orman yangınlarından giderek daha fazla etkilenmektedir. Ne yazık ki, tüm araştırmalar bunun yeni bir normal hale geldiğine işaret ediyor.

Şiddetli bir ateş ormanı taradığında, tüm canlı bitkileri yakabilir. Sarp dağlık yamaçlar, aşağı havza kalitesini bozan erozyon ve su akıntılarına karşı savunmasız kalır. Orman yangını aynı zamanda önemli yaban hayatı yaşam alanlarının kaybına da katkıda bulunur. Ormanlarımız, 400'den fazla tehlike altındaki veya nesli tükenmekte olan türler dahil, 3.000'den fazla türe yaşam alanı sağlamaktadır. Bazı türler yangına bağımlı ya da adapte olmuş olsa da, birçoğu ciddi bir orman yangını meydana geldikten sonra kendilerini evsiz buluyor.

Orman örtüsünü eski haline getirerek ağaç dikimi, peyzajın orman yangından korunmasına yardımcı olur. Yeniden ağaçlandırma, toprak erozyonunu önlemek ve akış aşağı nehir ve göllerde su kalitesini korumak için önemlidir. Ağaç dikimi, ormanlarımızın önemli vahşi yaşam habitatı sağlayabilmesini, karbondioksit yeniden absorbe edebilmesini ve ziyaretçiler için güzel rekreasyon olanakları sunmasını sağlar.

Tipik bir yangın mevsiminde, orman yangınları Ormanlarımızın bir çok bölgesini etkileyecektir. . Bazı yerlerde, ormanların yenilenmek için çok az müdahaleye veya hiç müdahaleye ihtiyacı yoktur. Ancak, şiddetli yangından etkilenen birçok ormanın yeniden aktif olarak ağaçlandırılması gerektirir. Orman yangını, Ormanlarımızda yeniden ağaçlandırma ihtiyacını beraberinde getirir.

Yangından hemen sonra zararları değerlendirmesi yapılarak ve restorasyon planları masaya yatırılır. Ormancılar, bölge için bir “reçete” oluşturmak için rakım, ağaç tür, toprak türü, jeomorfolojik yapısı , arazi örtüsü ve yeniden yangın oluşmaması için çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur.

Şiddetli yangınlardan sonra, ormanlarımızın iyileşmesi onlarca yıl alabilir. Ağaç dikimleri, bu alanların bir kez daha orman haline gelmesine yardımcı olacaktır.Ancak restorasyon planlarında mutlaka el sürülmeyecek ve vejetasyonun yeniden kendi haline gelebilecek yerleri de belirlemek gerekiyor.


Kaynak: Ayhan KÜYÜK

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05