Türkiye Yaban Hayatı - Kamuoyuna Önemli Duyuru

  1. Anasayfa
  2. Türkiye Yaban Hayatı - Kamuoyuna Önemli Duyuru

Türkiye Yaban Hayatı - Kamuoyuna Önemli Duyuru


Yaban hayatı, doğa için birçok kişinin düşündüğünden daha önemlidir ancak Tükiye’deki yaban hayatı türlerinin sayıları, özellikle daha büyük türler açısından, genellikle doğal olmayan bir şekilde azalmaktadır (kaçak avcılık).

Türkiye Yaban Hayatı projesi, Türkiye’de yeniden yabanileştirme ve doğal alanlarımızdaki yerli türlerin yoğunluklarını geri getirmeye yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir projedir. Bu güzel topraklarda memeliler ve diğer canlı türleri, Türkiye bölgesel ekosistemlerinin doğal işleyişinde önemli roller oynamaktadır.

Yaban hayat, aynı zamanda insanların doğaya olan ilgisini teşvik eder, farkındalık oluşturur, anlayış ve destek sağlar ve doğa temelli turizm işletmelerinin başarısına büyük ölçüde yardımcı olurken ülkeye önemli bir gelir sağlar. Türkiye Yaban Hayatı projesi de bu bağlamda giderek daha önemli bir rol üstlenmeyi hedeflemektedir.


Bölgelerde kaybolan türlerin ardından, bazı türler kendi başlarına yaşam alanlarına muhakkak tekrar geri dönecektir. Ancak diğerleri, bir zamanlar bulundukları alanları yeniden sürüleştirmek için insanlardan desteğe ihtiyaç duyarlar. Bazı yaban hayatı türlerinin doğada nesli tükenmiş olabilir ve bu nedenle aktif olarak yeniden bu alanların eski zenginliklerine kavuşabilmeleri için insanların yardımı gerekli olabilir.

Türkiye’nın doğal alanlarının yeniden oluşması için Türkiye’deki kurumların büyük emekleri vardır, memelilerin yeniden yetiştirilmesinde ve üretilmesinde çok aktif çalışmalar yapmaktadırlar. Yerel alanlar, yetkililer ve önde gelen yaban hayatı uzmanları ile yaban hayatına geri dönüş planları oluşturulmaktadır. Bu planlar başarılı bir şekilde devam etmektedir. Örneğin; geyik, ceylan ve kanatlı türlerin üretilme istasyonları.


Yaban hayatının geri dönüşünü desteklemek, DKMP’lerin çalışmalarının temel unsurlarından biridir. Besin ağındaki konumlarına bakılmaksızın, tüm yaban hayatı türlerinin kritik öneme sahip ekolojik rolünün ciddi manada farkındadırlar. Artan koruma yasaları, yeniden giriş ve nüfus destek önlemleri, koridor oluşturma, çatışmanın azaltılması ve birlikte yaşamanın teşviki gibi faktörlerin bir sonucu olarak, yaban hayatının -özellikle daha büyük hayvan türlerinin- son zamanlarda Türkiye doğasında görülmesi bu çalışmaların başarı göstergeleri sayılabilir.


Neredeyse tüm Türkiye habitatları, doğal nüfus yoğunlukları ve dinamikleri açısından hâlâ ideal durumunun altında olduğundan, birçok zorlukla karşılaşmaya devam ediyoruz. Amacımız, insanların yaban hayatı geri döndürebileceğini göstermektir. örneğin; yaban hayatı izleme ve doğa temelli turizm yoluyla yararlanabilecekleri "birlikte yaşama" modellerini geliştirmek ve destekleme ile başarılabilir. Bu, yaban hayatı geri dönmesinin kabulünü artıracak, birlikte yaşama gerekliliğini gösterecek ve öğretecektir.

Yeniden yaşam alanlarını oluşturmak, çok sayıda yaban hayatı türünün kendiliğinden geri dönüşü sağlamak için uygun koşullar yaratılabilir. Bu tür çalışmalar bölgelerimizde yaban hayatı kurtarmak için açık ara en önemli araçtır. Avlanma kotalarının azaltılmasını veya avlanmayan alanlar yaratmayı (koruma alanları), zehirlenme ve kaçak avlanma ile mücadele etmeyi, bio kaçakçılığın önüne geçilmesini, yaban hayatı türleri ile karılaşmayı ve canlı ölümlerini hafifletmeyi, yuva yapmayı, otlaklar, avlanma veya üreme alanlarını korumayı başarılabilmemiz için insanların yerel yaban hayatı desteklemeleri büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle, tüm alanlarımızda yaban hayatının geri dönüşünü desteklemek için önemli çaba, zaman ve para harcıyoruz. Bu, yalnızca böyle bir geri dönüşün doğal olarak gerçekleşmesi için doğru koşulları yaratarak değil, aynı zamanda yeniden giriş, popülasyon geliştirme ve türlerin korunması gibi aktif önlemlerle de başarılabilir. Türkiye Yaban Hayatı projesi bu proje ve çalışmalara yardım etmek amacıyla kurulmuştur.


Türkiye doğası âdeta bilim insanlarının ve doğa severlerin asla vazgeçemeyeceği yerlerden biridir. Türkiye doğasının jeolojik ve iklimsel yapısı, farklı türde bitkilerin gelişmesinin ana nedenidir. Ülkemizde şimdiye kadar tanımlanmış 11.707 tane (13 tane kibrit otu, 73 tane eğrelti, 42 tane açık tohumlu, 11.579 tane kapalı tohumlu) bitki türü vardır. Bunlardan 3649 tanesi endemiktir.


Türkiye'de böceklerin sayısı saymakla bitmez. Uzmanlar, dünyada 1 milyon 720 bin hayvan türünün olduğunu ve bunun 854 binini böceklerin oluşturduğunu belirtiyor. 854 bin türün neredeyse 100 bine yakını Türkiye'de yaşamaktadır.


Ornitolojinin hayranı iseniz yeriniz kesinlikle Türkiye. Avrupa ile Asya arasındaki kavşak noktasında yer alan Türkiye kuş gözlemciliği için en iyi Avrupa destinasyonlarından biridir. Ülkemiz, Avrupa'nın en büyük iki göç yolu üzerindedir. Türkiye'nin farklı iklimli bölgeleri, birçok kuş türünün yaşaması için elverişlidir. Yaklaşık 489 kuş türü Türkiye sınırları içinde gözlemlenebilmektedir. Bunlardan yaklaşık dörtte biri Türkiye'de yumurtlamayan ve sadece kış aylarında gelen göçmen kuşlardır. Bu da Türkiye'yi kuş gözlemciliği için kıtadaki en iyi yerlerden biri haline getirir. Burada, bir bütün olarak Avrupa'ya özgü kuş türlerinin yarısından fazlasını görebilirsiniz (çoğunlukla çölde ve çok kuzeyde yaşayan diğer türleri bile). Türkiye'de yaşam ve yuvalama için mükemmel bir ortam sağlayan birçok farklı doğal rezerv bulunur. Küresel olarak tehdit altındaki kuşların yaklaşık 14'ü burada görülebilir.


Gelin bu türlerin korunmasında bizlere yardım edin. Bizler yarınlara miras bırakacağımız zenginlikleri sizlerin desteği olmadan başaramayabiliriz. Türkiye büyük bir ülke ve bu coğrafya da yaşayan her canlı bizim bir zenginliğimizdir. Geleceğimize sahip çıkmak sizlerin elinde, bunu asla unutmayın . Bizlere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilir ve her konuda doğru ve gerçek bilgiler alabilirsiniz.



Sosyal medya hesaplarımız: 


https://www.facebook.com/groups/turkiyeyabanhayati.org


Instagram : instagram/turkiyeyabanhayati


Web sitemiz: https://turkiyeyabanhayati.org/page/detail/hakkimizda

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05