Toplu Kuş Ölümlerinin Nedenleri

  1. Anasayfa
  2. Toplu Kuş Ölümlerinin Nedenleri

Toplu Kuş Ölümlerinin Nedenleri

Kuş ölümleri rahatsız edici olabilir ve daha büyük çevresel sorunların habercisi gibi görünebilir, ancak bu olaylar birçok kuşçunun fark ettiğinden daha yaygındır ve düzinelerce, yüzlerce ve hatta binlerce kuşların aynı  ölmesinin birçok nedeni vardır . Kuş ölümlerinin nedenlerini anlamak, bu olayları bir perspektife oturtmaya yardımcı olabilir ve herkesi ölümlerin meydana gelmesini önlemek için adımlar atmaya teşvik edebilir.

Pek toplu kuş ölümüne, güçlü çarpışmalardan dolayı kuşların kafalarına, kanatlarına ve vücutlarına yapılan büyük travma neden olabilir belki. Bu, sürüler korktuğunda, paniklendiğinde ve doğal davranışları tehlikeye girdiğinde ortaya çıkabilir. Bu, havadaki diğer kuşlarla veya binalar, ağaçlar, rüzgar türbinleri, elektrik kabloları veya radyo kuleleri gibi engellerle çarpışmalara da olabilir. Bazı sebepler de var ve bunlara yakından bir göz atalım.

Zehirlenme

Tarımsal mahsuller üzerinde pestisitlerin veya böcek ilaçlarının uygunsuz kullanımı , kontamine tahıl veya böceklerle beslenen kuş sürülerini zehirleyebilir. Benzer şekilde, halkın su kaynaklarını kirleten kimyasallar, kuş sürülerinin toplu zehirlenmesine yol açabilir. Gübre ve herbisitler gibi peyzaj kimyasalları da yanlış kullanılırsa zehirli olabilir.Dış mekan kimyasallarını her zaman uygun şekilde kullanın ve kullanılmayan kimyasalları güvenli bir şekilde atın yada saklayın. Organik teknikler kullanan ve ek kimyasalların tarlalarda ve çimlerde kullanımını en aza indiren yerel çiftçileri desteklemeyi düşünün.

Don

Kuşların kışın ısınması gerekir birçok imkana rağmen, ani bir soğuk hava, kış kuşlarını öldürebilir. Bu tehlike genellikle küçük kuşları daha kolay etkiler ancak sıcaklık değişiminin derecesine ve uygun barınakların mevcudiyetine bağlı olarak herhangi bir kuş türünü etkileyebilir.

Yorgunluk

Dinlenmek için uygun yaşam alanı olmadan uzun mesafeleri kapsayan göçmen kuşlar yorgunluğa yenik düşebilir. Hemen ölmeseler bile, yönlerini şaşırabilirler ve yere veya havadaki engellere çarparak travmadan ölebilirler. Birçok kuş uzun mesafeli uçuşlar için donanımlı olsa da, yönleri karışırsa ve gereğinden uzun süre uçarlarsa, yorgunluk ölümcül olabilir.Göçmen kuşlara dinlenmeleri ve iyileşmeleri için tanıdık vahalar vermek için göç geçiş yolları boyunca uygun habitatları koruyun. Bu habitatlar, bir doğa koruma alanı kadar büyük veya kuş dostu bir arka bahçe kadar küçük olabilir. Gereksiz gelişmelere(sulak alanların kurutulması) veya orman ve ağaç kesim ,gibi sorumsuz uygulamalara karşı çıkın.

Hastalık

Kuş botulizmi, Batı Nil Virüsü ve kuş gribi gibi hastalıkların kuş sürüleri üzerinde yıkıcı etkileri olabilir. Koşullar ölümcül ise, hastalık hızla yayılabilir ve çok kısa sürede onlarca veya yüzlerce kuşu öldürebilir buna kümes hayvanları da dahildir. Arka bahçede hastalıkların yayılmasını önlemek için kuş yemliklerini temiz tutun ve hastalık salgınları hakkında uyarılar için tetikte olun. Yerel havuzlarda botulizme yol açabilecek ördekleri ekmekle beslemekten kaçının ve enfekte kuşları görevlilere bildirin, böylece uygun önlem alınabilsin.

Parazitler

Keneler, akarlar ve diğer parazitler, bir sürü kuşa hastalıkları veya başka zararları hızla yayabilir. Hastalık ölümcül olsun ya da kuşlar tüylerin zayıflatılması gibi başka sonuçlardan muzdarip olsun, sonuçlar felaket olabilir. Parazitleri en aza indirmek için yuvalama mevsiminden önce ve sonra kuş yuvalarını temizleyin.

Kirlilik

Kirlilik, küçük ölçekli zehirlenmeler veya petrol sızıntıları veya diğer toksik tehlikeler gibi büyük olaylar yoluyla her yıl yüz binlerce kuşu öldürür . Kirlilik ayrıca kuşların yiyecek kaynaklarını, yuvalama alanlarını ve göç yollarını da etkileyebilir ve bunların tümü kuş ölümlerini artırabilir. Zehirli kimyasalları her zaman uygun şekilde imha edin ve mali veya maddi bağışlar veya gönüllülük yoluyla yaban hayatı temizleme ve kurtarma çalışmalarına katılın.

Fırtınalar

Şiddetli bir fırtına, şiddetli dolu darbeleri, sert rüzgarların neden olduğu yönelim bozukluğu veya bir kuş göç yolunu bozabilir(rota sapması), yıldırım çarpmaları yoluyla düzinelerce veya yüzlerce kuşu hızla öldürebilir. Kasırgalar gibi daha büyük fırtınalar, kıyı kuşlarını ve su kuşlarının yuva yaşam alanlarını da yok edebilir. Fırtınadan zarar görmüş alanlarda habitat korumasını ve restorasyonu destekleyin. Sahil erozyonunu en aza indirmek için gerekli tedbirleri alın.

Yırtıcılar

İstilacı yırtıcılar, yuva yapan kuş kolonilerini hızla yok edebilir ve sokak kedileri veya kontrolden çıkmış köpekler gibi küçük ölçekli yırtıcı hayvanlar bile düzinelerce veya yüzlerce kuşu öldürebilir. Sıçanlar, yılanlar, ve diğer istilacı yırtıcı hayvanlar da kuşları öldürebilir ve yerel kuş popülasyonlarını etkileyebilir. Evcil hayvanları kontrol altında tutun ve arka bahçedeki kuşları kedilerden korumak için adımlar atın . Vahşi kedi sürülerini desteklemekten kaçının ve kuşların yuva yapması için güvenli kuş evleri sağlayın.


Ahmet Taşçı


Fotoğraflar : Arctictoday-darkwiki-newscientist-kashmir obsever-pinterest-wikipedia-national wildlife federation-cnn.com-freehugger-Redheaded Blackbelt



Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05