Ormanların hidrolojik fonksiyonu nedir? Yağmur suları nasıl içecek su haline geliyor?

  1. Anasayfa
  2. Ormanların hidrolojik fonksiyonu nedir? Yağmur suları nasıl içecek su haline geliyor?

Ormanların hidrolojik fonksiyonu nedir? Yağmur suları nasıl içecek su haline geliyor?

Günümüzde ormanlarımız CO2 absorbe ederek küresel iklim değişikliği ile mücadelesinin yanında aynı zamanda su toplayıcı, su işleyici ve su depolama alanı olarak insanlığa hizmet etmektedir.

Ağaçlar, dallar, yapraklar ve ağaçların iğneli kısımları geniş bir yüzey alanı oluşturarak suyu kendi bünyelerinde toplarlar. Ağaçlar havadaki nem ve yağışları toplayabilir, yakalanan su önce ağaç yüzeyine yapışır. Sadece kısa bir gecikme ile orman tabanına damlar veya akar. Humuslu ve mineral topraklar sayısız ince geçişler, boşluklar ve gözenekler ile serpiştirilmiş yapılardır. Böylece, orman tabanı, her damla suyu emen ve sadece bir gecikme ile serbest bırakan büyük bir sünger gibi davranır. Bu durum su akışını geciktirir ve taşkın oluşumunu azaltır. Ormanlar, yerleşim yerlerimizde meydana gelebilecek sel ve taşkınların bir çoğunu engeller.  

İçme suyunun büyük bir kısmı ormanlardan temin edilir. Toprak katmanında bulunan humus tabakası kaba bir şekilde filtre görevi görür. Orman tabanındaki su, farklı toprak katmanlarından geçmektedir. Ağaçlar, mantarlar ve sayısız mikroorganizmalar suda bulunan besinleri emer ve biyolojik arındırmaya neden olur. Aynı zamanda humus, toprak mineralleri ve sızıntı suyu arasında kimyasal etkileşimler mevcutur. Böylece, orman toprağındaki sızıntı, yeraltı suyuna ulaşmadan önce yoğun şekilde işlenmiş olur. Sürdürülebilir ormancı lığımız, orman tabanındaki suyun temizliğini destekler, Ormanlarda gübre ve böcek ilaçları gibi kimyasallar kullanılmadığı için ormanlarda atık ve kirli su birikmez. Orman altındaki yeraltı suyu özellikle bu nedenlerden dolayı temizdir. Orman tabanındaki su oksijen bakımından zengin ve kirlenmediği için içme suyu üretimi için mükemmeldir.

Sayısız kanalları ve boşlukları ile orman zemini ideal bir su rezervuarıdır. Orman tabanındaki su, humus tabakası ve mineral toprağının tabakaları boyunca yavaşça hareket eder. Orman tabanındaki geçitler, boşluklar ve gözenekler, orman tabanına suyun hızlı bir şekilde sızmasını önler ve büyük miktarlarda suyun toprak tabanında depolanmasına yardımcı olur. Bir hektar orman toprağı üç milyon litre su depolayabilir ve tutabilir.


Ayhan Küyük

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05