Nereye, ne dikmeliyiz ?

  1. Anasayfa
  2. Nereye, ne dikmeliyiz ?

Nereye, ne dikmeliyiz ?


Bilim adamları, milyarlarca daha fazla ağacın insan aktivitesinin yarattığı tüm karbondioksitin üçte ikisini kaldırabileceğini iddia ediyorlar. Orman restorasyonu iklim değişikliği çözümlerimizden sadece biri değil, ezici bir şekilde en iyisidir. Ancak böyle bir programın tamamen etkili olması 100 yıl alabilir. Bu arada iklim krizinin sonuçlarını azaltabilir, toprağı erozyona karşı koruyarak, taşma riskini azaltır ve çok çeşitli hayvanlar ve diğer bitki türleri için habitatlar sağlar.

Dünyada 3 trilyondan fazla ağaç varken, bu sayının insan medeniyetinin başlangıcından bu yana% 46 oranında düştüğünü tahmin ediyor.

Mevcut ormanlık alanlar ayrıca değerli yaşam alanları ve temel bir karbon yakalama kaynağıdır, ancak her zaman etkili bir şekilde yönetilmezler. Mevcut ormanlık alanların yönetiminin iyileştirilmesi, karbon depolama ve yakalama kabiliyetlerini en üst seviyeye çıkarabilir ve bu nedenle ağaç sayısını veya orman örtüsünü arttırma planının önemli bir parçası olmalıdır.

Bahçelerine ağaç diken insanlar çok fazla iş yapabilir mi? Bir tek ağaç bir fark yaratmayabilir, ancak 10 milyon insan bir ağaç koyarsa, bu fark yaratabilir. İnsanlar bir şeyler yapmak istediklerini düşünüyorlarsa, o zaman doğru yere bir ağaç dikmek iyi bir şeydir…

Bu sadece mevcut tüm alanları ağaçlarla doldurmak da doğru bir davranış değildir. Türlerin, özellikle de ormansızlaştırılmış veya bozulmuş arazide iyi yetişmeleri ve mevcut ekosisteme uyum sağlamaları için dikkatlice seçilmeleri gerekir. Biyoçeşitlilik bakımından zengin olan ve kendi başlarına birçok karbondioksiti kilitleyebilen ekolojik karakterli diğer araziler ile çayırlar ve turbalar alanlar mutlaka korunmalı ve burada kesinlikle ağaç dikilmemelidir.


Kaynak: Ayhan KÜYÜK

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05