Kuşlarda Üreme

  1. Anasayfa
  2. Kuşlarda Üreme

Kuşlarda Üreme

Kuşlar, bir memeliden çok daha fazla hareket kabiliyetine sahiptirler, ancak bu, büyüyen yavrularını vücutlarında taşıyamayacakları anlamına geldi. 

Bir yumurtanın büyüklüğü, dişinin bir seferde birden fazla yumurta tutmasını zorlaştırır - yumurta taşımak uçmayı zorlaştırır ve daha fazla enerji harcanmasına sebep olur. (Kuş yumurtalarının boyutları 0.2 gramlık sinek kuşlarının yumurtaları, soyu tükenmiş fil kuşunun devasa 9 kilogramlık yumurtalarına kadar değişir.)

Bir uçağın aşırı ağır olması durumunda uçamayacağı gibi, yumurta dişi kuşlar da yumurta oluşur oluşmaz verimli ve fazla yumurtadan vazgeçmeleri anlamına gelir. 

Yumurta, her türden yırtıcı hayvan için protein açısından çok zengin bir ödül olduğu için, kuşlar yumurtalarını korumak için güvenli bir yer bulmalıdır. Kuşların yumurtaları kırılgan görünse de, aslında son derece sağlamdırlar. Oval şekil, kemerli bir köprü ile aynı mühendislik kurallarını uygular; dışbükey, yüzey kırılmadan önemli basınca dayanabilir. Yumurtaya, oturan kuşun ağırlığı altında çatlamaması bu sebeple çok önemlidir. Bir kuğu yumurtasını kırmak için 26 kilo, devekuşu yumurtasını parçalamak ise 120 kilo baskı gerektirir.

Yumurtalarını güvenli bir şekilde bırakmak, çatlatmak ve yavrularını yetişkinlik noktasına getirmek için bir yer bulmak, kuşların birçok zekice yolla çözdüğü bir zorluktur. Sanatı, karmaşık tasarımı ve karmaşık mühendisliği ile ilginç şekilli bir çok yuva türü yaparlar, bu mimarinin çeşitliliğinin hayvanlar aleminde eşi benzeri yoktur.

Birçok türde erkek kuşun yuva kurma becerisi, eş olarak uygunluğunun bir göstergesidir; bu sebeple erkekler yuva için büyük çaba sarf ederler. Avrupa ev çitlerinin erkekleri dişileri çekmek için 12 yuva yapar. Bir dişi inşaattan memnun olana kadar yeni yuvalar yapmaya devam edecekler.

Birçok kuş, yırtıcı hayvanlar tarafından tespit edilmekten kaçınmak için bitki örtüsünün içine gizlenmiş, göze çarpmayan, izole yuvalar yapar. Bazıları yuvalarını saklamakta o kadar başarılılar ki, insanın her şeyi gören gözleri bile onlara neredeyse hiç bakmadı - örneğin sinek kuşları ve manakinler gibi kuşlar. Gizli bir yuva, mermer murrelet, yuvasını 300 yıldan daha eski eski Douglas köknarlarının gölgesinde bulur.

Bütün kuşlar yumurta bırakır; çoğu onları yuvalara yerleştirirYumurtalarını çoğu yırtıcı hayvanın erişemeyeceği bir yere koymanın en dikkat çekici yöntemlerinden biri, Afrika palm-swift tarafından kanıtlanmıştır. Küçük bir tüy yastığı olan yuvasını palmiye yaprağının dikey alt tarafına yapıştırmak için kendi tükürüğünü kullanır. İki yumurta da yuvaya yapıştırılır ve ebeveynler yuvaya yapışarak onları sırayla kuluçkaya yatırır.

Güneydoğu Asya'nın yenilebilir yuva kuşları, tamamen kendi tükürüklerinden olağandışı bir yuva yapıyor. Swiftletler yuvalarını bir mağaranın çatılarına inşa ederler. Sert sepet şeklindeki kaplar, üreme mevsimi boyunca erkeğin genişlemiş tükürük bezleri tarafından salgılanan, protein bakımından zengin bir keçinin eşmerkezli halkalarından yapılmıştır. Mağara duvarına kupa şeklindeki bir dirseği örmek için gagasını bir mekik olarak kullanarak uzun yapışkan ipleri sallıyor. (Maalesef kuş için yuvalar bazı insanlar için bir inceliktir.)

Kuşlar, yavrularını yırtıcı hayvanlardan gizlemek için en şaşırtıcı stratejileri kullanır. Dişi gagalı gagalı yuvaya kendini kapatır ve kuluçka boyunca ağaç boşluğunun içinde kalır ve sadece küçük bir açıklık bırakır. Ama kendini döşemeye adamadan önce erkeğin ona yiyecek sağlama yeteneğini test etmek için birkaç gün harcamaya özen gösterdi.

Kuşlar, yuvalarını inşa etmek için taşıyabilecekleri her türlü materyali kullanırlar - yapraklar, çubuklar, yosunlar, likenler, tüyler. Avustralyalı Sarı yüzlü serseri bazen yuvasını hizalamak için büyük bir ayı benzeri memeli olan koalanın arkasından kalın kürkü çeker.

Fırın kuşları, en iyi yuva yapım ustalarından bazılarıdır. Kil kubbelerden sopa yuvalara, karmaşık tünel girişlerine ve hatta yer altı yuvalarına kadar çeşitli yuvalar yaparlar.

Birçok türde dişiler, erkeğin inşa ettiği yuvanın tasarımını ve kalitesini dikkatle inceleyecektir. Hoşuna giderse taşınacak; Aksi takdirde yuva erkek tarafından atılabilir veya yok edilebilir.

Hammerkopf, kuş dünyasındaki en sıra dışı yapıyı inşa ediyor. Altı fit yüksekliğe ve enine kadar büyük, kubbeli yuva çubuklardan, sazlıklardan ve otlardan yapılmıştır ve 50 kg ağırlığa kadar çıkabilir. Yuva bir ağaç çatalına, bir uçurumun üzerine veya yere yerleştirilir. Tüm yapının inşa edilmesi 6 hafta sürebilir. Dokumacı kuşlar, mynas ve güvercinler gibi diğer birçok türün kendi yuvalarını bu geniş çerçeveye bağladığı o kadar çok yer var ki.

Afrika'daki sosyal dokumacı, tüm ortak kuş yuvalarının en büyüğü ve en muhteşemini inşa ediyor. Birden fazla yuva odasına sahip olan devasa yapı, dikenli bir ağaçtaki büyük bir samanlığa benziyor. İçinde 100 çifte kadar yuva olabilir.

Venezuela'daki yağ kuşları mağaraların zifiri karanlıkta yuva yapıyor. Brezilya-Arjantin sınırındaki mil genişliğindeki Iguacu Şelalelerinin arkasındaki çıkıntılar, en güvenli yuvalama yerleri arasındadır. Sürekli bir tufandan gelen kalıcı nemli inçlerde, büyük karanlık geçişler, güvenli evlerde son sözü buldu.

Bazı kuşlar, diğer türlerle aktif olarak işbirliği yapar. Yırtıcıları caydırmak için daha donanımlı hayvanlara yakın yuvalar yaparak, kuşlar yanlışlıkla komşuları tarafından korunur.

İki farklı kuş türünün üyeleri arasında üreme konusunda çok alışılmadık bir işbirliği gelişti. Sibirya tundrasında yetişen küçük kırmızı göğüslü kaz, kutup tilkilerinin avına karşı son derece savunmasızdır. Kazlar, kutup tundrasının başka bir sakiniyle çalışma ilişkisi kurdu. Alaca şahin aynı zamanda tundrada yuva yapar ve bu küçük ama vahşi yırtıcı kuş, aç kutup tilkisini savuşturabilir. Kızıl göğüslü kazlar, yırtıcı kuşun sunduğu korumadan yararlanarak, peregrine şahinlerin yuvalarının etrafında sıkı düğümler halinde yuva yaparlar. Peregrine, kazları ve yavrularını avlamaz. Karşılığında, kazların yüksek sesli alarmları, koruyacak civcivleri olan peregrine'i uyarır. Alaca şahinin ani saldırıları, kısa sürede tilkiyi daha da yaklaşmaktan caydırır. Başka bir yöntem de böcekleri "bekçi köpeği" olarak kullanmaktır. Kızıl uykulu çalı kuşu, korunmak için eşekarısı yuvalarının yanına inşa edilir. Kızıl ağaçkakan [isimlerin benzerliğine rağmen farklı türler] bir karınca kolonisinin ortasında yuva yapar. Karıncaların öfkesi kısa sürede azalır ve yumurtaları çalmaya çalışan herhangi bir saldırgana aktarılır. Bazı kuşlar yuvasız yapar. Sıcaklığın -40C'ye kadar düştüğü Antarktika buzulunun ortasında üreyen İmparator penguen, yumurtalarını doğrudan kar üzerine bırakan tek kuş türüdür. Öfke kısa sürede azalır ve yumurtaları çalmaya çalışan herhangi bir saldırgana aktarılır. Bazı kuşlar yuvasız yapar. Sıcaklığın -40C'ye kadar düştüğü Antarktika buzulunun ortasında üreyen İmparator penguen, yumurtalarını doğrudan kar üzerine bırakan tek kuş türüdür. Öfke kısa sürede azalır ve yumurtaları çalmaya çalışan herhangi bir saldırgana aktarılır. Bazı kuşlar yuvasız yapar. Sıcaklığın -40C'ye kadar düştüğü Antarktika buzulunun ortasında üreyen İmparator penguen, yumurtalarını doğrudan kar üzerine bırakan tek kuş türüdür.

Her ev yapımı ve ebeveynlik geleneğinden vazgeçen ve ailelerini büyütmek için kurnazlığa başvuran başka kuşlar da vardır. Bunlar "kuluçka parazitleri", asla kendi yuvalarını kurmayan ve bunun yerine yumurtalarını başka bir türün yuvasına bırakan ve bu ebeveynleri yavrularına bakmaya bırakan kuşlardır.

Guguk kuşu, acımasız aldatma sanatında uzman olan en iyi bilinen kuluçka parazitidir. Stratejisi gizlilik, sürpriz ve hız içerir. Anne, ev sahibi anne tarafından bırakılan bir yumurtayı çıkarır, kendi yumurtasını bırakır ve faturasındaki ev sahibi yumurta ile uçar. Tüm süreç ancak on saniye sürüyor.

Guguk kuşları, çok çeşitli kuş türlerinin yuvalarını parazite eder ve kendi yumurtalarının rengini ve desenini, ev sahiplerininkine uyacak şekilde dikkatlice taklit eder. Her dişi guguk, belirli bir konak türü üzerinde uzmanlaşmıştır. Guguk kuşunun, her ev sahibinin yumurtalarını bu kadar doğru bir şekilde taklit etmek için nasıl yumurta bıraktığı, doğanın ana gizemlerinden biridir.

Pek çok kuş türü, kendi yuvalarına atılan bir guguk yumurtasını tanımayı öğrenir ve yeniden başlamak için ya garip yumurtayı atar ya da yuvayı terk eder. Bu nedenle guguk, sürekli olarak ev sahibinin yumurtalarının taklidini geliştirmeye çalışırken, ev sahipleri parazit yumurtayı tespit etmenin yollarını bulmaya çalışır. Aldatmanın en sıra dışı örneklerinden biri çığlık atan çoban kuşu tarafından uygulanmaktadır. Bu kuş, yumurtalarını yalnızca defne kanatlı çoban kuşlarının yuvalarına bırakır. Bilinen diğer kuluçka parazitlerinden farklı olarak, çığlık atan çoban kuşu civcivleri, yiyecek için ebeveynlere bağımlı olduklarında, ev sahibinin civcivleriyle tamamen aynıdır.Daha sonra, kızarırken, kendi tüylerini alırlar. Türler.

Büyük bir aldatmacadan sıyrılan bir diğer kuş da, oldukça uzun kuyruklu bir Afrika kuşu olan whydah. Yumurtalarını küçük ispinozların yuvalarına atıyor. Ancak whydah civciv yuva arkadaşlarını tahliye etmez; bunun yerine onlarla birlikte büyür.

Whydah civciv, ev sahibi yavrulardan tamamen farklı görünüyor. Ancak ağzını açtığında, benzerlik dikkat çekicidir - genç whydah, yuva arkadaşlarınınkine çok benzeyen bir boşluk ve ağız noktalarına sahiptir. Çalışkan ebeveynler, açık ağız dizisinde hiçbir fark görmez ve hepsini eşit şekilde besler.

Ev sahibi ve asalak arasındaki mücadele, her biri diğerini geride bırakmaya çalışan bir silahlanma yarışına benzer. Ancak iki kuş, mücadeleyi o eski Soğuk Savaş seviyesi MAD - karşılıklı imha garantili hale getiriyor. Sivrisinek avcısı, çoban kuşunun yuvasına koyduğunu anladığında, tüm yeri parçalara ayırma, bu süreçte hem kendi hem de davetsiz misafirlerin yumurtalarını yok etme gibi aşırı bir adım atar. Sonra her şey yeniden başlar.

İnsan toplumundaki manipülatif gençler hakkında çok şey duyuyoruz. Ancak bazı kuşların yavruları, yumurtadan ayrılmadan önce ebeveynlerini manipüle etmeyi başarırlar. Amerikan beyaz pelikanın civcivleri, yumurtaların içinden yüksek sesle ve net imdat çağrıları vererek ebeveynlerine çok sıcak veya çok soğuk olduklarını söylerler. Bu, ebeveynlerin yumurtaları doğru şekilde inkübe etmelerine yardımcı olur; yumurtayı çevirip yeniden yerleştirerek çağrılara cevap verirler.

Kenya'daki en büyük bal kılıcı başka bir parazittir. Yumurtalarını kırmızı boğazlı arı kuşunun yuvalarına bırakır. Ancak civcivlerin yumurtadan çıktıklarında ölümcül bir avantajı vardır. Kanca uçlu ölümcül bir banknotla silahlanmışlar.

Kırmızı boğazlı arı kuşunun civcivleri, yumurtadan çıktıktan sonraki ilk birkaç gün içinde bal kılavuzlu civcivin vahşi saldırıları altında ölür. Cinayet silahı daha sonra düşer ve amacına ulaşılır. Evlat edinen ebeveynler artık tüm enerjilerini kendi yavrularının katilini beslemeye ayırıyor. Afrika'da uçurum kenarlarında yuva yapan kara kartal, ikinci civcivinin her zaman mahkum olduğu bir türdür. Her zaman 2 yumurta bırakır. Civcivler yaklaşık 3 gün arayla yumurtadan çıkar, böylece yaşlı civciv, küçük olanından önemli ölçüde daha büyük olur.

Ancak yiyecek kaynağı ne kadar bol olursa olsun, ebeveynler yalnızca bir civciv yetiştirmeyi başarabilir. Yumurtladıkları fazladan yumurta, ilkinin kaybolması veya yumurtadan çıkamaması durumunda bir sigortadır. Her ikisi de başarıyla yumurtadan çıkarsa, büyük kardeş yumurtadan çıktığı anda genç civciv üzerine acımasız, öldürücü bir saldırı başlatır.

 Kuşlar sadece acımasızca veya aldatıcı davranırlar çünkü kendi hayatta kalmaları için çalışır. Ancak "iyi" ebeveynlik olarak kabul edebileceğimiz birçok örnek var. Ve rosella papağanları, kuş dünyanın mükemmel ebeveynleri mi? Ne kadar önemsediklerini dinleyin.

Yumurtalar yaklaşık beş günde çatlar, bu nedenle ilk başta civcivleri arasında gözle görülür bir boyut farkı olur. Büyük olanların kazanmasını bekleyebilirsiniz.

Ancak, diğer birçok kuşun aksine, bu papağanlar beslenmede titizlikle adildir. Her yavrunun kendi uygun payını aldığından emin olurlar. Bazen en büyüğü yemeğini en küçüğü ve en zayıfıyla paylaşır. Bu düşüncenin sonucu gerçekten dengeli bir ailedir. Üç hafta sonra güç ve zayıflık ortadan kalkmış olacak ve yuvaların hepsi aynı boyuttadır.

Belki de kuş ailelerinin en büyüğü ve en mutluu İsrail'in Arap yedikardeşleridir. Bu kuşlar, hayranlık uyandıran bir aile birlikteliği sergiler. Hepsi yavru kuşların beslenmesinde rol oynar.

Beyaz kanatlı öküzler arasında dört yetişkin bir genci beslemek için görevlendirilmiştir, çünkü yedikleri böcek kurtlarını bulmak çok zordur. Ama aynı zamanda başka bir aileden gençleri kaçıracaklar ve kanatlarını bir boğa güreşçisi pelerini gibi açarak onları baştan çıkaracaklar. Yavru ilk sezon için beslenir, ardından gelecek yıl beslenme ekibine alınır. Sonuç, daha fazla genç yetiştirme kapasitesine sahip daha büyük bir "aile" dir.

Britanya Kolombiyası'nda Barrows goldeneye, geniş aile seçeneğini de seçiyor. Dişi altıngöz gölden başka bir dişiyi kovalar, ancak rakibinin terk edilmiş yavrularının ailesine katılmasına izin vermekten mutluluk duyar. Yedekte 20 ördek yavrusu olabilir, sadece yarısı kendi. Bu göründüğü kadar fedakarca değil. Onları beslemesi gerekmiyor. Ve bir pike saldırırsa, onun yenilmesine karşı oran 2'ye 1'dir.

Avustralya'da, saksağan kazları ailesine genellikle bir erkek ve yumurtlayan iki dişi başkanlık eder. Yavrularını nehirden geçip besledikleri lagüne götürme zamanı geldiğinde, üç anne-baba çapulcu timsahlara saldıracaklar, bu da onları kolayca kafalarını kaybedebilecek bir kahramanlık eylemi.

Bununla birlikte, bir bütün olarak bakıldığında kuşlar, ev yapımında insanlara göre çok daha erdemli ya da görevli değildir. Örneğin, uzun zamandır kuşların, hayvanlar aleminin romantik erdemlerin en iyi temsilcileri olduğu düşünülüyordu. Kuşların kur yapmaları ve görünüşteki birliktelikleri şairlere, şarkıcılara ve reklam metin yazarlarına ilham verdi. Kuşların hile yapmadığını varsaydık. Öyle yaparlar.

Kuşlar, kendi türlerinin diğerlerine göre üstünlük sağlamaya çalışırken eşlerini aldatmanın ve civcivlerinin olgunlaşıp soyunu sürdürmelerini sağlamanın işe yaradığını anlar.

Kuş türlerinin yaklaşık yüzde 90'ı bir ebeveyn çifti oluştursa da, en azından belirli bir üreme mevsimi için - diğer canlılardan daha yüksek bir rakam - şüphelenilenden daha fazla aldatma var. Tek eşlilik, düşünüldüğü gibi hayvanların beyinlerine sıkı sıkıya bağlı bir içgüdü değildir. Sadakat örneği olarak kabul edilen kuşlar bile, durum izin verirse bir kaçışa gireceklerdir.

Yerleşik evli mutluluk kavramı, yeni DNA parmak izi teknolojisi tarafından uçuruldu; bu, tek eşli olduğuna inanılan dişi kuşların ürettiği yumurtaların beşte birinin, her şeye rağmen, normal partnerleri tarafından doğurulmadığını ortaya koydu. .

Bilim adamları artık birçok kadının iki kez olduğunu biliyor; hatta boşanma pratiği yapıyorlar. Kıskançlık var; "ev yıkıcıları" var.

Bu büyüleyici deneyde, İsveç'teki biyologlar, bir erkeğin dikkatini çekmek için yarışan kıskanç kadın ötleğenler, rakiplerinin yumurtalarını kırarken yakalandı. Erkek büyük kamış bülbülünün kendi bölgesinde yuva yapan birkaç dişi olabilir, ancak yalnızca yumurtaları çatlayan şanslı "birincil" dişi yavrularını büyütmek için yardım alır.

Staffan Bensch ve İsveç'teki Lund Üniversitesi'ndeki meslektaşları, önceki yıllardan saklanan yuvalara gerçeğe yakın hamuru yumurtaları yerleştirdi. Yuvaların birincil dişilere ait olduğunu düşünen yeni gelen dişiler, hamuru yumurtalarda delikler açtı. Ancak gagalarının suçlayıcı çizgisini bıraktılar.

Ekip, kıskanç dişi ötleğenlerin tüm yumurta saldırılarının üçte birini oluşturduğunu, geri kalanını ise diğer türlerin avcılarının oluşturduğunu gösterebildi.

Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Nick Davies, İngiliz bahçelerinde bulunan ve daha önce bir evlilik dürüstlüğü modeli olduğu düşünülen küçük, emekli bir serçe benzeri kuş olan mütevazı dunnnock'ta oldukça beklenmedik bir aldatma keşfetti.

Davies ve meslektaşları, dişi dunnock'ların iffetsiz olduğunu kanıtlamak için DNA parmak izini kullandı - tek bir yuvadaki civcivlerin farklı babaları olduğuna dair net DNA kanıtı vardı.

Dişi dunnock meşgul bir iki zamanlı olabilir. Bununla birlikte, Güney Avustralya'nın muhteşem peri çalıkuşu, dünyadaki en karışık kuştur. Hem erkeklerin hem de dişilerin birden fazla ortağı vardır.

Bilim adamları, cinsiyetlerin yaptıkları şeyin seçeneklerini genişletmek, başarılı bir şekilde üreme şanslarını artırmak için evlilik dışı ilişkilere girmek olduğu sonucuna varıyorlar.

Araştırmacılar, kuğu gibi ömür boyu çiftleştiği düşünülen kuşlar arasında bile "boşanmanın" yaygın olduğunu görüyorlar. Cornell Üniversitesi'nden Andre Dhondt, Belçikalı büyük göğüs çiftlerini inceledi ve sadece kadınların boşanmayı kışkırttığını değil, aynı zamanda daha sonra daha fazla çocuk üreterek bundan fayda sağladığını buldu. (Yavru yetiştirememe, kuşlarda boşanmanın yaygın bir nedenidir.)

Reno Nevada Üniversitesi'nden Lewis Oring, bir Kuzey Amerika plover'ı olan katili inceliyor. O, "yuva yıkıcıları" buldu - ilişkiye giren bireyler rakiplerini kovar ve eşiyle çiftleşir.

Bazı erkekler, dişileri yavrularını öldürecek avcılardan veya erkeklerden korumak için "kiralık silah" görevi görür. Cornell Üniversitesi'nden Steve Emlen, dişi arı yiyenlerin, ortak yuva alanlarında dolaşan birçok erkeğin taciz düzeyini azaltmak için ek erkeklerle çift bağ kurduğunu iddia ediyor.

Zamanla tüm kuşlar yuvayı terk etmelidir - ev hayatının birçok tehlikesinden sağ kurtulmuş olmaları koşuluyla. Yavruların yumurtadan çıktıktan sonra ne kadar bağımsız olduklarına dair büyük farklılıklar vardır. Tünemiş kuşların, deniz kuşlarının ve yırtıcı kuşların çoğu arasında civcivler oldukça kısa kuluçka dönemlerinden sonra yumurtadan çıkar ve uzun süre beslenmeleri gerekir.

Kaz, kuğu, ördek ve kuş gibi diğer türlerde yavrular yumurta içinde uzun süre gelişir ve tamamen tüylüdür ve neredeyse yumurtadan çıkar çıkmaz koşmaya ve kendi kendilerine beslenmeye hazırdır. Hatta bazıları uçabilir.

Doğumda belki de en bağımsız olan civciv, neredeyse doğar doğmaz denize açılan antik murrelettir. Kendi başına uçamadığı ve beslenemediği anlarda ebeveynlerinin acil çağrılarına cevap verir.

Ancak genç bir kuş, bakılma ihtiyacından neredeyse tamamen vazgeçti. Arjantin'de guguklu ördek yumurtası, annesi tarafından şüphesiz kahverengi başlıklı bir martının yuvasına atılır. Sonra, sadece bir gün sonra, kendi başına bakmak için yuvayı kaldırır ve terk eder. Şüphesiz, yeryüzünde kendine en yeten kuştur.


Ahmet TAŞÇI


Kaynak ve yazı :David Attenborough

Fotoğraflar:Visualoop-Earth.com-Unsplash-National Audubon Society-YouTube-Our Planet-Treehugger-National Audubon Society-Inc. Magazine-Promega Connections-Missouri Department of Conservation - MO.gov-pinterest




Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05