Karasularımızı tehdit eden ve çok zehirli olan istilacı Aslan balığı

  1. Anasayfa
  2. Karasularımızı tehdit eden ve çok zehirli olan istilacı Aslan balığı

Karasularımızı tehdit eden ve çok zehirli olan istilacı Aslan balığı

Akrep balığı denmesinin sebebi, Scorpaenidae familyasındaki bir grup ışın yüzgeçli balık anlamından gelir . Genel olarak, kaya balığı veya taş balığı olarak adlandırılırlar, İskorpitler gibi kayalara veya mercanlara benzeyen kamufle edilmiş desenlere sahiptirler . Familyanın 10 alt familyası ve en az 388 türü vardır.

Önemli cinsler arasında olan ve son zamanlarda Ak deniz kıyı şeridini neredeyse ele geçirmiş olan aslan balığı ( Pterois sp .) Ve taş balığıdır. ( Synanceia sp .) . Tüm akrep balıkları, zehirli dikenlere sahiptir . Bu dikenlerin batması insanlar için ölümcül olabilir, bu balıklar agresif değildir ve sadece tehdit edildiğinde veya yaralandığında sokar.

Bilimsel Adı : Scorpaenidae (türler arasında Pterois volitans , Synaceia horrida bulunur )

Diğer İsimler : Lionfish, stonefish, scorpionfish, rockfish, firefish, dragonfish, turkeyfish, stingfish, kelebek morina

Ayırt Edici Özellikler : Geniş ağızlı ve göze çarpan, zehirli dorsal dikenlere sahip sıkıştırılmış gövde

Ortalama Boyut : 0.6 metrenin altında (2 fit)

Diyet : Etçil

Ömrü : 15 yıl

Habitat : Dünya çapında kıyı tropikal, subtropikal ve ılıman denizler

Koruma Durumu : En Az Endişe

Akrep balıklarının kafası, sırt yüzgeçleri dikenler ile kaplanmış bir gövdeye sahiptir, 11 ila 17 sırt dikenine ve iyi gelişmiş pektoral yüzgeçlere sahiptir. Balık her koyu renk ve desende olabilir. Aslan balıkları parlak renklidir, bu nedenle potansiyel avcılar onları bir tehdit olarak tanımlayabilirler. Öte yandan Stonefish, kayalara ve mercanlara karşı kamufle olabilen benekli bir renge sahiptir. Ortalama yetişkin akrep balığı 60 cm e kadar büyüyebilir

Dağılım

Scorpaenidae familyasının çoğu üyesi Hint-Pasifik'te yaşar, ancak türler dünya çapında tropikal, subtropikal ve ılıman denizlerde görülür. Akrep balıkları sığ kıyı sularında yaşama eğilimindedir. Bununla birlikte, birkaç tür 2200 metre (7200 feet) kadar derinlerde olabilir. Resiflere, kayalara ve tortulara kendilerini iyi kamufle ederler ve böylece avlarını fazla eziyet çekmeden yakalarlar.

Kırmızı aslan balığı ve genel aslan balığı, Amerika Birleşik Devletleri kıyılarındaki Karayipler ,Atlantik Okyanusu'ndaki ve Akdeniz kıyıları için istilacı türlerdir. Bugüne kadar tek etkili kontrol yöntemi NOAA'nın "Gıda Olarak Lionfish" kampanyası olmuştur. Balığın tüketimini teşvik etmek sadece aslan balığı nüfus yoğunluğunu kontrol etmekle kalmayacak, aynı zamanda aşırı avlanan orfoz ve balığı popülasyonlarının korunmasına da yardımcı olurdır.

Üreme ve Yaşam Döngüsü

Dişi akrep balıkları, erkek tarafından döllenen suya 2.000 ila 15.000 yumurta bırakır. Çiftleştikten sonra yetişkinler uzaklaşır ve avcıların dikkatini asgariye indirmek için koruma şekillerini uzaktan yaparlar. Yumurtaların sahip olduğu bir özellikle (avlanmayı en aza indirmek için) yüzeye çıkar. Yavrular iki gün sonra yumurtadan çıkar. Bu yavrular derhal kendilerini çatlak, oyuk ve buna benzer yerlere kamufle eder ve avlanmaya başlarlar. Akrep balıkları doğumdan sonraya 15 yıla kadar yaşar.

Diyet ve Avcılık

Etobur bir balık olan Akrep balıkları, kabuklular , yumuşakçalar ve diğer omurgasız ile beslenir . Bir akrep balığı, bütün olarak yutulabilecek olduğu her balığı yutabilir Çoğu Akrep balığı gece avcısı, aslan balıkları ise sabah akşam saatlerinde aktiftir.

Yırtıcılar

Akrep balıklarının doğal popülasyon kontrolünün birincil biçimi yumurta ve yavruların predasyonunun muhtemel olması ,sorun akrep balıklarının yüzde kaçının varolduğunun bilinmemesi. Yetişkin Aslan balıklarının az avcıları vardır, köpekbalıkları, Vatozlar ve bazı sinarit türlerdir. Özel bir durum , Köpekbalıkları akrep balığı zehirine karşı doğuştan bağışıktır.

Akrep balıkları sokma riski nedeniyle ticari olarak avlanmaz. Ancak yenilebilirler, pişirme bu balıkların zehirini nötralize eder. Suşi için, hazırlıken önce zehirli sırt yüzgeçleri çıkarılırsa balık çiğ olarak da tüketilebilir .

Akrep Balıkları Zehiri ve Sokmaları

Akrep balığı dikenlerini diker ve bir avcı tarafından ısırılırsa, yakalanırsa veya üzerine basılırsa zehirni böyle enjekte eder. Zehir bir nörotoksin karışımı içerir . Zehirlenmenin tipik belirtileri, 12 saate kadar süren yoğun, zonklayan ağrı, sokmayı izleyen ilk bir iki saat içinde zirveye çıkmanın yanı sıra kızarıklık, morarma, uyuşma ve sokma bölgesinde şişliktir. Şiddetli reaksiyonlar mide bulantısı, kusma, karın krampları, titreme, kan basıncının düşmesi, nefes darlığı ve anormal kalp ritimlerini içerir. Felç, nöbetler ve ölüm mümkündür, ancak genellikle taş balığı zehirlenmesi ile sınırlıdır. Genç ve yaşlılar sağlıklı yetişkinlere göre zehire daha duyarlıdır. Ölüm nadirdir, ancak bazı insanlar zehire alerjisi vardır ve anafilaktik şok geçirebilir.

ilk adım ,boğulmayı önlemek için kurbanı hemen sudan çıkarmalısınız. Ağrı azaltmak için sirke uygulanabilirken, zehir, 30 ila 90 dakika boyunca sıcak suya batırılarak inaktive edilebilir. Kalan dikenleri çıkarmak için cımbız kullanılmalı ve alan sabun ve su ile yıkanmalı ve daha sonra temiz su ile durulanmalıdır.

Zehir devre dışı bırakılmış gibi görünse bile, tüm akrep balığı, aslan balığı ve taş balığı sokmaları için tıbbi bakım gereklidir. Dokuda diken kalıntısı kesinlikle kalmadığından emin olmak önemlidir. Bir tetanoz güçlendirici önerilir.

Yazı: Ahmet Taşçı


Kaynaklar :


Doubilet, David (November 1987). "Scorpionfish: Danger in Disguise". National Geographic. Vol. 172 no. 5. pp. 634–643. ISSN 0027-9358

Eschmeyer, William N. (1998). Paxton, J.R.; Eschmeyer, W.N., eds. Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. pp. 175–176. ISBN 0-12-547665-5.

Morris J.A. Jr., Akins J.L. (2009). "Feeding ecology of invasive lionfish (Pterois volitans) in the Bahamian archipelago". Environmental Biology of Fishes. 86 (3): 389–398. doi:10.1007/s10641-009-9538-8

Sauners P.R., Taylor P.B. (1959). "Venom of the lionfish Pterois volitans". American Journal of Physiology. 197: 437–440

Taylor, G. (2000). "Toxic fish spine injury: Lessons from 11 years experience". South Pacific Underwater Medicine Society Journal. 30 (1). ISSN 0813-1988

Foto: https://www.infobonaire.com/lionfish/



Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05