Bitler ve onlar hakkında doğru bilgiler - Phthiraptera

  1. Anasayfa
  2. Bitler ve onlar hakkında doğru bilgiler - Phthiraptera

Bitler ve onlar hakkında doğru bilgiler - Phthiraptera

Baş biti, saçta yaşayan ve insan kafasını istila eden küçük böceklerdir, vücut bitleri ise çoğunlukla göğsü ve gövdeyi istila eder. Saç biti en çok kreşlere, sınıflara ve kamplara giden okul çağındaki çocuklar arasında yaygındır, ancak bunları herkes alabilir.

Sirkeler olarak da bilinen oval şekilli yumurtaları gri veya sarı renktedir ve bir kum tanesinden daha küçük olabilir. Genellikle kepekle karıştırılır, bitler ve sirkeler normal şampuanlardan etkilenmez.

Foto: Wikipedia

Bir istilanın belirtileri

Kaşıntılı bir kafa derisi, genellikle baş biti istilasının ilk belirtilerinden biridir, birinin kafa derisinde aktif bir bit işaretidir. Buradaki bariz işaret, genellikle saç diplerinde, saç tellerinde yumurtadan çıkmamış yumurtaların (nit) varlığıdır. Boyun çevresinde, omuzlarda, koltuk altlarında, belde ve kasıklarda yoğun kaşıntı vücut biti istilasının belirtileridir.

Küçük sirkelerin veya yumurtaların varlığı, alarm nedeni olsalar da, mutlaka aktif bir bit istilasına işaret etmez. Taranmış sirkeler genellikle saçın doğal rengiyle karışarak gizli kalabilen geçmiş istilaların kalıntılarıdır. Saç uzamasıyla ilişkili olarak saç teli üzerindeki sürfelerin saç tabanına olan mesafesi, bir istilanın ne zaman meydana geldiğini tahmin etmek için kullanılabilir.

Foto:Good Housekeeping

Bit Çıkarma

Güçlü temizlik ile bitlerden kurtulmak nispeten kolay olsa da, saç biti çıkarmak çok daha zordur.

Saç biti istilasını tedavi etmek için ilaçlı şampuanlar ve saç kremleri mevcuttur, ancak ürün etiketi talimatlarını dikkatlice okuyup uyguladığınızdan emin olun. Çocukların saçlarını sık sık kontrol edin ve etkili bir şekilde çıkarmak için bit tarağı kullanın.

Bit’in istilası nasıl önlenir

Sanılanın aksine kirli saçlar ve kötü hijyen bitlerin nedeni değildir. Herkes, istila edilmiş saçlara veya giysilere onları alabilir. Vücut biti, aşırı kalabalık ortak konutlarda daha fazla sorun olma eğiliminde olsa da, kötü vücut hijyeni katkıda bulunan bir faktör olabilir.

Çocukların yanında vakit geçiren yetişkinler saçlarını ve kıyafetlerini düzenli olarak kontrol etmelidir. Aktif haşereleri öldürmek için bitli olan kıyafetleri veya yatak örtülerini sıcak suda yıkanmamış olanlardan temastan kaçının.

Önleme ipuçları

  • Çocukların saçlarını düzenli olarak inceleyin
  • Şapka, kep, tarak, saç fırçası veya atkı gibi baş aksesuarlarını paylaşmaktan kaçının
  • Kuluçkalanmamış yumurtaları arayın
  • Yumurtaları çıkarmak için sirke tarağı kullanın
  • Giysileri ve yatak takımlarını sıcak suda yıkayın

Foto:Wikipedia

Habitat, Diyet ve Yaşam Döngüsü

Yetişme ortamı

Baş biti saçta yaşarken, vücut biti insan vücuduyla temas halinde olan giysilerde ve yatak örtülerinde yaşar. Vücutla temas halinde olan dikişlerde ve kumaş kıvrımlarında saklanmayı severler.

Bitlerin hayatta kalması için sürekli vücut teması önemlidir. 48 saatten fazla insan vücudu dışında yaşayamazlar. Bitler Türkiye’de bir çok alanda olabilir ve bu bitler 54 santigrat dereceye kadar olan sıcaklıklarda hayatta kalabilir.

Diyet

Ortalama baş biti her üç ila altı saatte bir kanla beslenir. Vücut biti kanla beslenir ve arkasında kalın veya rengi değişebilen kaşıntılı döküntüler bırakır.

Yaşam Döngüsü / Üreme

Baş biti yumurtaları saç derisine yakın bir yere serilir ve yapıştırılır, bu arada vücut biti yumurtalarını kumaş lifine yapıştırılır. Her iki durumda da yumurtalar bir hafta sonra açılır ve nimfler yetişkin olmadan önce 3 kez deri değiştirir.

Yetişkin vücut biti, bir konakçıda yaklaşık 30 gün ve baş biti yaklaşık 24 gün yaşayabilir. Vücuttan veya kafa derisinden düşen yumurtalar veya yetişkinler, bir konakçıdan ayrılınca dış ortamda iki günden fazla hayatta kalamaz.

Hem baş hem de vücut biti, enfekte olmuş saçlar, saç aksesuarları, giysiler, havlular, yastıklar, nevresimler ve battaniyelerle doğrudan temas yoluyla yayılır ve aktarılır.

Sık Sorulan Sorular

Neden bitim var?

Bitler, vücudun farklı bölgelerinde yaşayan insan kanıyla beslenir. Saç biti saçlarda yaşar ve en çok kreşlere, sınıflara ve kamplara giden okul çağındaki çocuklar arasında yaygındır, ancak bunları herkes bir şekilde bir yerden alabilir.

Bu arada, vücut bitleri çoğunlukla göğsü ve gövdeyi istila ederek insan vücudu ile temas eden giysilerin dikiş ve kıvrımlarında saklanır. Kasık biti genellikle kasık bölgesinde, arpitlerde, kaşlarda ve sakallarda bulunur.

Ortalama bit, her üç ila altı saatte bir kanla beslenir. Bitler 54 ° C'ye kadar olan sıcaklıklarda yaşayabilir, ancak insan vücudu dışında 48 saatten fazla yaşayamaz.

Baş biti yumurtaları saç derisine yakın bir yere serilir ve yapıştırılırken, vücut biti yumurtalarını kumaşa yapıştırılır. Bit yumurtaları bir hafta sonra çatlar. Yetişkin vücut biti, bir konakçıda yaklaşık 30 gün ve baş biti yaklaşık 24 gün yaşayabilir.

Bitlerin nedeni kirli saçlar veya kötü hijyen değildir. Hem baş hem de vücut biti, enfekte olmuş saçlar, saç aksesuarları, giysiler, havlular, yastıklar, nevresimler ve battaniyelerle doğrudan temas yoluyla yayılır ve aktarılır.

Bitler konusunda ne kadar endişelenmeliyim?

Bitler saçta, kulakların arkasında veya boyunda rahatsız edici bir gıdıklanma hissine ve büyük rahatsızlığa neden olabilir. Vücut biti, kalın veya rengi değişmiş görünebilen kaşıntılı döküntüler bırakır. Aynı şekilde kasık biti de şiddetli kaşıntı, tahriş ve rahatsızlığa neden olabilir. Etkilenen bölgeyi kaşımak yaralara ve cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

Son derece bulaşıcı olsalar da bitler uçmaz veya zıplamaz. En büyük avantajları hızlara ulaşabilir olmalarıdır. Yayılmak için ana taşıyıcı ile hedef arasında hızlı hareket ederler. Bitler konakçıya özeldir, bu nedenle evcil hayvanlar bitleri sahiplerine aktaramaz veya bunun tersi de geçerlidir.

Bir kez görüldükten sonra bitler evde kolayca yok edilebilir. İlaçlı şampuanların ve saç kremlerinin dikkatli kullanımı saç biti istilasına son verirken, giysilerin ve yatak örtülerinin sıcak suda kuvvetli bir şekilde yıkanması vücut bitlerini öldürür.


Ahmet TAŞÇI


Foto:istock

Türkiye Yaban Hayatı

Katılma Tarihi: 2019-09-04 20:35:05